ATT LYCKAS MED SÄTTPOTATIS

Välja sättpotatis


Det finns många olika sorters sättpotatis att välja på! De skiljs åt av en rad olika egenskaper som mognadstid, sjukdomsresistens, torktålighet, kokegenskaper och skal-, och köttfärg. Välj alltid stadsplomberad, kvalitetssäkrad sättpotatis, då detta garanterar att utsädet är friskt och av bra kvalité.

 

Förgro eller förodla


Det är inte nödvändigt att förgro potatisen, men vill du ha potatis redan till midsommar behöver du ofta förgro eller förodla den. Man låter då potatisen få groddar innan plantering, vilket ger en tidigare skörd.

Ett enkelt sätt är att förgro potatisen är att placera ut dem en och en i en äggkartong. Låt de stå ljust i rumstemperatur i 3-4 veckor före utplantering. Man kan även fylla äggkartongen med jord, lägga dit potatisen och vattna. Då utvecklas både groddar och rötter, och potatisen får ytterligare ett försprång när den sedan kommer ner i jorden.Jordförbättring och plantering


Börja med att välja ut en ny plats i trädgården att plantera potatisen på. Rensa bort ogräs och luckra upp jorden ett spadtag djupt. Jordförbättra genom att blanda upp jorden med barkmylla och kogödsel. Gödsla med potatisgödsel enligt doseringen på förpackningen. När jordtemperaturen blivit ungefär 10 grader är det dags att plantera potatisen.

Sätt potatisen på 5-8 cm djup. Ett lagom planteringsavstånd är 20-35 cm mellan varandra, och 50-70 cm mellan raderna. Tidiga potatissorter kan du sätta tätare, och sena sorter med lite större utrymme.

Det går också bra att plantera potatis i hink eller i pallkrage. I en pallkrage är det lagom att sätta 10st tidiga sättpotatisar, eller 6st av sen sort. I en 10-litershink räcker det med 1-2 potatisar. Fyll bara jord till hälften i hinken, och fyll på lite i taget allteftersom blasten växer.

 

Skötsel


Vattna regelbundet. Detta ger fler och större potatisar, och minskar risken för skorv.
Håll jorden fri från konkurrerande ogräs, och kupa upp jorden kring potatisplantan vartefter de växer. Täck knölarna, men inte bladen. Tänk på att potatis som utsätts för solljus blir gröna och oätliga. Skydda potatisblasten med en fiberduk om det är risk för nattfrost.

 

Skörd


Potatisen är klar att skördas ungefär 2-3 månader efter att du planterade ner den i jorden. Spannet på en hel månad beror på vilken sort du valt, och om du förgrott eller förodlat potatisen innan plantering. Skrapa bort jord från plantan, så kan du se om potatisen fått önskad storlek innan du skördar.

Vill du lagra potatisen, klipper du bort blasten och låter den sedan ligga kvar i jorden i 2-3 veckor. Den bildar då ett tjockare skal och klarar lagringen bättre. Förvara potatisen mörkt i ett svalt, frostfritt rum. Bra lagringstemperatur är mellan 5-15°c. Det är viktigt att potatisen ligger luftigt, förvara den gärna i säckvävssäckar, papperspåsar eller trälådor.