ATT LYCKAS MED MAGNOLIOR

Magnolior - Enastående blommande buskar!

Magnolior är några av de mest fantastiska blommande buskar vi kan ha i Sverige, som dessutom blommar när vi längtar som mest.

De växte på jorden redan på jätteödlornas tid, man har hittat fossil som är 100 miljoner år gamla. En myt finns om att de skulle vara svårodlade, vilket inte stämmer, det gäller bara att ge dem rätt förutsättningar.

 Växtplats

Trivs i ljusa, vindskyddade lägen i djup humusrik jord.

Jord

De är surjordsväxter, de trivs alltså i jord med ett lågt pH-värde, precis som rhododendron, japanska lönnar, jätteblåbär mfl.

Förbättra jorden före plantering genom att blanda i rhododendronjord eller naturtorv. Torven ska vara väl genomfuktad före plantering. Gräv aldrig bort jord, det är bättre att planteringsytan blir något förhöjd mot om - givande mark. Förbättra jorden på ca 1 kvm, inte bara i själva planteringsgropen.

Plantering

Före plantering ska växten vara väl genomvattnad. Sätt krukan i vatten i ca 10 min. Lossa krukan försiktigt och sätt ner växten i nivå med jordytan. Fyll på hälften av jorden, tryck till och vattna rejält, ca 20 liter. Fyll på resten av jorden, tryck till och vattna igen.

Plantavstånd

Magnolior vill växa solitärt, fritt tillsammans med marktäckare.

Vattning

Vattning är viktigt för att växten ska ta sig. Vid torka vattnas ca 1 gång i veckan med en rejäl rotblöta, 20-30 liter.

Gödsling

Vid plantering: Använd rhododendronjord och blanda med befintlig jord vid planteringen för att växterna ska rota sig väl och växa och blomma. Görs planteringen på vår/försommar kan ytterligare gödsling göras tidigt på sommaren, använd rhododendrongödsel. Mylla ner gödseln i det översta jordlagret. Görs planteringen under sommar/höst väntar man till våren och följer det vanliga gödslingsprogrammet.

Gödsling varje år: Gödsla en gång tidigt på våren när det börjar grönska och en gång på försommaren. Använd rhododendrongödsel, följ doseringen på förpackningen.

Beskärning

Man beskär endast Magnolior om det är nödvändigt och med varsamhet. De får inte beskäras hårt, man kan gallra några få grenar åt gången. Bästa tid är juli, augusti och september.