Varje generation har tillfört sin prägel men aldrig tummat på kunskapen, servicen eller kvalitén. Idag är det 50 trädgårdsmästare, florister, inspiratörer. dekoratörer, kockar och servitriser som tillsammans för arvet vidare.
Det har hänt en del sedan farfarsfar Hans Lind drog sina varor på en dragkärra till Stora torget i Visby. Men arbetsglädjen är densamma i generation efter generation.
Flagglinorna smällde i masterna och knallarna rullade utöver hamninloppet som smattrande salut i den tilltagande vinden. Ångfartyget Gotland lade ut från kajen i Västervik på en av sina återkommande extraturer till Visby. Det var sommar 1878, sjön var krabb och orolig.
Hans Lind hade lämnat föräldragården utanför Lund i Skåne för att se sig om i landet och det här skulle bli hans första längre resa till sjöss. Han hade fyllt 21 och bestämt sig för att emigrera till Amerika och kanske skulle han resa för att aldrig återvända. Men nu satt han på en båt till Gotland, ett ungdomligt infall efter att ha fått ett gott råd av en reskamrat. Den där vackra och konstiga staden mitt i havet var förhoppningsvis värt ett besök.
På gårdar bakom plank gömde sig färgrika trädgårdstäppor och rabatter. Dagarna gick och Visby fascinerade den unge Hans Lind mer och mer. Sakta men säkert framstod Gotland som ett fullgott alternativ till emigrationen väster ut.
Sommaren 1878 gick mot sitt slut och nu visste han hur han ville ha det. På telegrafstationen i Visby sände han bud efter sin fästmö Anna, som väntade hemma i Lund: ”Jag stannar på Gotland. Kom hit!” Anna kom och på sensommaren 1879 gifte de sig.
Hans Lind kom från en lantbrukarfamilj och var van att arbeta med jorden. Han såg hur bra det växte i trädgårdarna och vilka möjligheter det gav. Åren som följde innebar en ständig expansion för familjeföretaget Linds. De nygifta makarna Anna och Hans började sina odlingar på några tunnland jord vid Bingeby. Där växte blommor och grönsaker allt efter säsong. Barnen Dalia Aurora och Johan Ferdinand föddes, markerna växte i omfång och bänkgårdarna blev fler och fler.
Kring sekelskiftet köpte de en god bit jord invid örtagårdsmästaren Charles Mays trädgård i kvarteret Pomona vid Odalgatan i Visby. Det var ett bra köp därför att hit till drivbänkarna innanför Norderport nådde inte frosten på samma sätt som till de utsatta odlingarna vid Bingeby. De första drivhusen vid Bingeby byggdes först 1913. Kommersen på Stora Torget i Visby lockade köpare. Det var med andra ord ett utmärkt affärsläge när familjen Lind 1903 kunde flytta in i butiken på S:t Katarinagatan 1, en tvärgata till torget. Ansvaret för affären kom efterhand att läggas på dottern Dalia medan Ferdinand skötte trädgårdarna vid Bingeby. På 50-talet hade verksamheten utvecklats till att omfatta 15 tunnland och nio drivhus.
Hans Lind avled 66år gammal 1923 efter att ha drabbats av stelkramp. Han hade trampat på en rostig spik och blev snabbt sjuk. Fadern tillhörde ”de stilla i landena, gick helt upp i sitt arbete och torde nuförtiden icke vara många som utnyttjade dagen så väl som han”, skrev tidningen Gotlänningen i ett eftermälde.
Hans Lind kom aldrig någonsin till Amerika, men han fick i alla fall vara med om att lägga grunden till ett garden center på Terra Nova, den anläggning som nu firar sitt 35års jubileum. Om Hans tillhörde de ”stilla i laderna” så kom hans barn Dalia och Ferdinand att bli desto mer färgstarka profiler i Visbys folkliv. Dalia var på plats i sin butik både morgon och kväll och skaffade sig ett gott rykte som bukett och kransbinderska. Efter hennes död 1944 delade brodern Ferdinand sin tid mellan trädgårdarna Visby Bingeby och affären vid Katarinagatan. Butiken såldes 1984.
Om Ferdinand skrevs att ”hans glada nuna är välkänd och populär i hela staden och även långt därutanför”. Han var under några år i början av 1930-talet ordförande i Gotland Trädgårdsodlaresällskap. Ferdinand Lind avled 1964 och verksamheten övertogs av sönerna Ernst och Hans som drev affären och odlingarna vidare.
Hela Ernst yrkesverksamma liv kom han att ägna åt hårt arbete i butiken på Katarinagatan och odlingarna hemma på Odalgatan. Ernst gifte sig med sin Kerstin och tillsammans fick de sönerna Hans och Patrik. Deras söner ombildade i sin tur företaget 1982 till Växthuset Linds AB på Terra Nova. Ernst gjorde ofta besök på Växthuset och tog en runda bland sina älskade växter. Hans känsla för kvalité lever kvar än idag.
Målmedvetet och med stort driv tog Patrik tillsammans hustrun Nette Lind över stafettpinnen och utvecklade det till det företag som nu firar 38 år på Terra Nova. Med starkt engagemang skapade de kontakter i Sverige och Europa för att kunna erbjuda det bästa inom blommor och trädgård till gotlänningarna. Tillsammans med brodern Hans, florister och trädgårdsmästare utvecklade de Växthuset Linds till en av Sveriges största trädgårdsbutiker.
Patrik och Nette fick två barn, Anna och Pontus. Efter några år i Göteborg och Dublin, återvände Anna för tio år sedan tillsammans med maken Alexander och femte generationen Lind tog då över stafettpinnen. Även huset på Odalgatan följer familjen Lind, där bor nu Anna och Alexander med sina två döttrar, Siri och Hedvig.
Tillsammans med alla härliga och kompetenta kollegor så planerar de att fortsätta utveckla företaget och erbjuda gotlänningarna blommor, trädgård och inredning. Nu även restaurang i den gröna oasen som även den genomsyras av kunskap, service och kvalité.
Varmt välkomna till oss på Växthuset Linds.