Planteringstid
Från mitten av september i norra Sverige, från mitten av oktober i mellansverige och tom november i södra Sverige. För tidig plantering kan innebära att de kan växa för mycket redan under hösten, vilket kan medföra vinterskador.
Jord
Vitlök trivs i djup lucker, humus- och näringsrik sandjord. Leriga jordar förbättras med kompost, torvmull och grov sand. Får vitlöken stå i för våt jord kommer den att ruttna under vintern.
Plantering
Dela löken i klyftor. Klyftorna planteras med rotändan ner med 35-40 cm radavstånd och 10-15 cm avstånd i raden. Plantera så djupt att 4-5 cm jord täcker klyftorna.
Gödsling
En gång redan när snön smälter, sedan ett par gånger till före midsommar. Obs egen kompost ska vara väl brunnen, aldrig färsk.
Skörd
Som färsk i början på sommaren, med en 2-4 cm stor lök och helt grön blast. I mitten av juli till början av augusti är det dags att skörda för att torka. Blasten har nu delvis gulnat och löken är klar. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet med risk för mögelangrepp.
Torkning
På ett luftigt och varmt ställe i ca två veckor.
Lagring
Torrt i rumstemperatur.
Exempel på olika vitlökssorter
- FLAVOR - medelstora klyftor, goda lagringsegenskaper. Blasten passar till flätning.
- GERMIDOR - mild och fyllig smak. Perfekta valet för ugnsbakning eller på grillen.
- MESSIDOR - ger alltid jämn och stor skörd. Fin mustig smak.
- MORADO - klassiker med spanskt ursprung. Stora ”feta” klyftor med hetta och sting.
- PURE WHITE - bra och jämn skörd av medelstora lökar med bra ”drag” i smaken. Kan lagras länge.
- THERADOR - utsökt smak, hög skörd, tålig och lättodlad.