ATT LYCKAS MED SPARRIS

Om sparris


Sparris är både god och dekorativ med sitt höga, skira och yviga bladverk. Den platsar fint både i kökslandet och i rabatter tillsammans med rosor, ettåriga sommarblommor, eller andra perenner. Det är samma sort som ger vit och grön sparris, endast odlingstekniken skiljer dem åt. Den är en kustväxt och ses ofta nära kustremsorna.

 

Jord och plantering


Sparris trivs bäst i vindskyddade, soliga lägen. Jorden ska vara djup, näringsrik och sandblandad. Det är viktigt att jorden är väldränerad. Välj platsen med omsorg, sparrisplantorna gillar inte att bli flyttade. Förbered jorden innan plantering genom att luckra den till minst 40 cm djup. Rensa bort allt ogräs. Blanda upp jorden med barkmylla och kogödsel.

 

Det är lätt att så sparris från frö, men det tar då 4-5 år innan du kan skörda. I butik kan du köpa färdiga plantor som redan är 1 eller 2 år gamla.
För husbehov brukar det vara lagom med 2-3 plantor per person. Sätt dem med 40 cm emellan plantorna, och ca 1m mellan raderna. Vattna ordentligt vid plantering, och därefter ungefär en gång i veckan, om jorden känns torr. Rensa regelbundet bort ogräs och gödsla med naturgödsel efter avslutad skörd (vid midsommar).

 

Skörd


Första året efter plantering får plantorna växa till sig i lugn och ro. Om de har utvecklats bra kan du skörda ett par-tre skott per planta under våren på det andra året. Skörda när skotten blivit ca 20 cm höga, men innan knopparna slagit ut. Resten av säsongen får plantan fortsätta växa ifred och samla kraft. Under det tredje året skördar du som vanligt under maj, men låter plantan vara under juni. Åren därefter kan du skörda både under maj och juni. Ta alla skott när du skördar, även de tunna, annars kan plantan sluta skjuta nya skott. Skörda på morgonen då skotten är saftspända, fasta och krispiga. En sparrisplanta kan ofta ge skörd i 25 år, eller till och med ännu längre!

 

Vit sparris


Vit sparris får man genom att se till att skotten inte utsätts för solljus. Plantorna sätts på 10 cm djup och jorden kupas efterhand för att hålla skotten i mörker. Vanligast i professionell odling är att täcka plantorna med svart plast. Precis som med grön sparris skördas skotten då de är runt 20 cm höga. Fullvuxna plantor skördas från maj till midsommar.