ATT LYCKAS MED MEDELHAVSVÄXTER

Medelhavsväxter

Många växter från mildare klimat trivs utmärkt med den svenska sommaren. Därför kan du utan vidare inreda uteplats och balkong med citrusträd, oliv, lager, fikon och andra exotiska växter i stora krukor. Det ger en spännande atmosfär och associationer till sydligare breddgrader. Men när höstkylan sätter in på allvar måste krukorna flyttas till frostfri plats för övervintring.

Läge

Soligt, varmt och skyddat.

Tips! Placera krukorna på ett vindskyddat och skuggigt ställe till att börja med. Låt dem sedan successivt, under en vecka eller två, få anpassa sig till sol och vind.

Krukor

Välj rejäla krukor eller andra kärl med hål i botten. Lägg ett lager lecakulor i botten som dräneringslager, ca ¼ av krukan. En bit fiberduk på lecakulorna förhindrar att jorden sipprar ner.

Jord

Medelhavsväxter trivs i porös näringsrik jord. Välj BoGrönt sommarblomsjord, U-jord eller blom- och balkongjord. Pelargoner trivs bäst i pelargonjord, citrusväxter trivs bäst i citrusjord.

Gödsel

Medelhavsväxter, speciellt de blommande vill ha rikligt med näring. Man kan blanda i långtidsgödsel vid plantering, sticka i näringspinnar, i dessa båda fall löses näringen ut efterhand eller vattna med flytande näring. En annan metod är att vattna med svag näringskoncentration vid varje vattning. Späd då näringen med fem gånger så mycket vatten som vid normal dosering.

Vattning

Behovet av vatten varierar mellan växtslagen med generellt gäller detsamma som för krukväxter inomhus: låt jorden torka upp mellan vattningarna. Vattna sedan rejält så att jorden i krukan blir helt genomvattnad. För stora krukor kan det innebära flera liter vatten per vattningstillfälle.

Vintervård

När nattemperaturen framåt hösten sjunker ner mot +5 grader är det dags att plocka in medelhavsväxterna för vinterförvaring. Det perfekta utrymmet för övervintringen är riktigt ljust och håller en temperatur på mellan +5 och +10 grader. Ett isolerat växthus eller inglasat uterum där man har möjlighet att hålla den rätta temperaturen är idealiskt.

Man kan också att lösa övervintringen på andra sätt. En källare eller ett garage passar ofta bra temperaturmässigt men ljuset brukar vara bristfälligt. Det löser du genom att hänga upp vanliga lysrör 40-50 cm över växterna. Koppla belysningen till en timer och låt den vara tänd från morgon till kväll, ca 12 timmar.

Många växter går också att övervintra i ett bostadsrum även om de inte mår lika bra där. Placera i så fall växterna på ljusaste tänkbara plats, t ex framför eller i ett söderfönster. Sänk temperaturen i rummet så mycket du bara kan. Vattna sparsamt under vintern. Växterna ska inte heller ha någon näring. Beskär eventuellt växterna lätt när du tar in dem för vinterförvaring. En kraftigare beskärning görs bäst på våren i samband med omplantering och utflyttning.

Se upp för skadedjur under vintern, det gäller speciellt spinnkvalster. Risken är störst i varma bostadsrum. Små angrepp brukar gå bra att komma tillrätta med. Skär bort det angripna skottet och/eller behandla med växtvårdsmedel snarast.