BESKÄRNINGSRÅD FÖR FRUKTTRÄD
Varför skall träden beskäras?
Beskärningen syftar till att ge trädet en stadig och förgrenad krona. Ett väl uppbyggt träd ger rik fruktsättning och fläks inte så lätt sönder av blåst och andra påfrestningar. Ett träd som inte beskurits blir snart risigt och ger inte så mycket frukt.
När görs beskärning
Traditionell beskärning
Första årets beskärning
Den första beskärningen kan vara gjord i Gardencentret. Om inte, klipp först bort den gren som sitter närmast toppskottet (efterledsskottet). Välj därefter ut tre allsidigt riktade grenar (krongrenar) och toppa in dem så att ungefär 1/3 av grenarna är kvar. Därefter klipps toppskottet av så att det blir ca 20 cm längre än krongrenarna. Övriga skott klipps av intill stammen. Lägg alltid snittet ovanför en utåtriktad knopp så att det nya skottet växer utåt och inte in mot stammen. OBS! Vid första beskärningen lämnas krongrenarna på plommon och sötkörsbär något längre. I fortsättningen skall dessa endast beskäras om de blir för täta. Surkörsbär skall inte beskäras.Andra årets beskärning
Toppskottet och krongrenarna skärs in på samma sätt som första året. De årsskott som kommit fram utefter grenarna klipps av ovanför tredje eller fjärde ögat. Dessa korta skott skall bilda fruktved.Tredje årets beskärning
Toppen och krongrenarna skärs in något. Man lämnar något mera av grenarna än vid andra beskärningen. Övriga årsskott klipps av över tredje-fjärde ögat. Om flera skott växt fram från samma ställe klipper man bort de yttersta och låter endast de innersta vara kvar. Nu är det också dags att se ut tilläggsgrenar till krongrenarna, dvs sidoriktade grenar som ska fylla ut tomrummet mellan krongrenarna. Om toppen har växt kraftigt kan man också låta ytterligare en grenvåning växa fram 70-80 cm ovanför de gamla krongrenarna.