ATT LYCKAS MED FÖRODLING

Frö är grunden till odlarglädje

Genom att så frön kan du skapa din egen gröna oas. En del frön sås direkt i jorden ute medan andra förodlas inomhus eller i växthus. Vid frösådd ska man använda näringsfattig såjord. På fröpåsen hittar du utförlig information kring sådden för de olika sorterna.

Detta behövs vid förodling

OBS! Sortimentet av dessa produkter varierar mellan butikerna.
Sålåda / Minidrivhus: Här kan de små plantorna gro och få tillräckligt med luftfuktighet medan de bildar sina rötter. Lådan ska luftas om det blir immigt. När plantorna rotat sig ordentligt i såjorden ska de planteras om i blomjord i lite större krukor.
Såjord: Specialjord till frösådd och sticklingar med lågt näringsbehov.
Fröpåsar: Välj och vraka mellan mängder av olika spännande sorter. Så fröna efter påsens instruktioner.

Fröpåsar Förodling

Så fröna efter förpåsens instruktioner och placera odlingen ljust. Vissa fröer ska inte täckas med jord - de är beroende av ljus för att kunna gro. Däremot vill de ha hög luftfuktighet och ska odlas i minidrivhus med genomskinliga lock eller täckas med gladpack.
Lämplig grotemperatur är 18-24°C. Vattna försiktigt med rumstempererat vatten, använd gärna en blomspruta. Då plantan kommit upp en bit vill den gärna stå lite svalare. Plantera om plantan i en egen kruka då den är 4-5 cm. Före eventuell uteplantering bör plantan avhärdas genom att de första dygnen låta den stå ute dagtid och inne nattetid.
Gör så här:
  • Läs på varje fröpåse hur lång förodling som krävs för varje sort. Så inte för tidigt, risken är att plantorna blir för tunna och rangliga innan de kan planteras ut. En fin planta ska vara stadig med frisk grön färg. Vanligen behövs en förodling på 4-8 veckor.
  • Så inte för många frön i varje kruka, så hellre i fler krukor vilket underlättar när man flyttar plantorna till egna krukor.
  • Fyll på krukorna med såjord, jorden ska vara väl genomfuktad och lätt packad.
  • Så glest. Så 3-5 frön i varje kruka med de storfröiga sorterna, tex Tagetes och Krasse. Stora frön gror lättare om de får ligga i blöt några timmar före sådden. Sorter med små frön tex lobelia sås direkt i slutkrukan 10-12 st.
  • Spraya vatten med en sprayflaska på den sådda ytan, sätt på locket på odlingslådan eller täck krukorna med gladpack. Bildas det imma under locket bör man ha det delvis öppet dagtid. Är det för fuktigt kring fröna är risken att de ruttnar. Jorden ska vara jämnt fuktad under odlingen, inte torka ut och inte dränkas i vatten.
  • Placera sådden så ljust som möjligt. Finns inte plats i fönsterkarmen måste man ha tillskottsbelysning av lysrör. Lysröret bör inte vara tänt mer än ca 14 timmar. Växterna måste också vila.
  • När plantorna grott, groningstiden varierar mellan olika sorter, och blivit ett par cm ska de planteras om i blomjord så att varje planta (undantag tex Lobelia där man planterar om ”en tuss”) får en egen kruka.
  • Efter omplanteringen får plantorna forsätta växa på fönsterbrädan eller sättas ut på balkong eller i växthus där de är skyddade mot frost.
  • När frostnätterna är över och innan plantorna flyttas ut måste de avhärdas. De ställs ut i halvskugga några timmar på dagen under ca 1 vecka så att de vänjer sig vid utetemperaturen.

Direktsådd 

De flesta frön kan sås utomhus så fort man kan kratta och gräva i jorden. Täck gärna sådden med fiberduk, vilket ger värme och minskar risken för skadeangrepp. Så snabba sorter, tex rädisa och sallat, flera gånger under sommaren.