ATT LYCKAS MED KLEMATIS I KRUKA

ATT LYCKAS MED KLEMATIS I KRUKA

 

Allmänt

Klematis delas in i små- och storblommiga sorter, bland de småblommiga hittar vi mest härdiga och lättodlade sorter.
Båda grupperna delas in i tidig- och senblommande. De tidigblommande blommar på fjolårsskotten och de senblommande på årsskotten. En del av de tidigblommande kan få en andra blomning på sensommaren.
  

Nya sorter för krukor och amplar 

Under senare år har vi fått ett klematissortiment som speciellt lämpar sig för plantering i krukor, amplar och en del även som marktäckare. De har ett kompakt växtsätt, några klänger och andra växer som buskar/ perenner. De blommar kontinuerligt under hela sommaren förutsatt att man klipper bort vissnade blomrankor

Beskärning 

Tidigt på våren klipper man bort döda rankor och klipper ner dem som blivit för långa. Under växtperioden klipper man bort vissnade rankor för att främja en kontinuerlig blomning.

Växtplats

Klematiskrukan trivs både i sol och halvskugga. Krukan kan placeras mot en vägg eller ett räcke eller stå helt fritt med ett växttorn, obelisk eller spaljé att klättra på/klänga i.

Krukor och jord

Välj rejäla krukor, minst 40 cm breda och djupa. En stor mängd jord håller fukt och näring bra, vilket gör att plantan trivs och blir mer lättskött, man behöver inte vattna lika ofta.
Lägg först ett lager stora lecakulor i botten, fyll därefter upp med planteringsjord som är uppblandad med benmjöl enligt dosering på förpackningen. Klematis trivs även planterade i rosjord.

Plantering

Sänk ner krukan med plantan i en hink vatten och låt den stå ca 5 min. Tag upp den och ta försiktigt bort krukan. Är krukan fullrotad gör man ett 2 cm djupt kryss med en vass kniv tvärs över klumpen av rötter. Det förhindrar rotsnurr.
Sätt ner plantan i planteringshålet så att den övre delen av jordklumpen kommer ca 10 cm under jordytan. Fyll på med jord till klumpens överkant och vattna rejält, minst 10 liter.
Fyll upp med sand de sista 10 cm till jordytan, kring den ömtåliga rothalsen, och tryck därefter till försiktigt. Placera växttornet, obelisken eller spaljén så de står stadigt.

Vattning

När jorden känns torr och varm vattnas krukan ordentligt.

Gödsling

Gödsla med flytande näring för att plantorna ska få en snabb start. På hösten blandar man ner benmjöl i ytjorden, det ger plantorna en bra start till våren.

Skötsel av krukan vintertid

Låter man krukan stå kvar utomhus under vintern bör man isolera den mot genomfrysning. Vira in själva krukan i isolerplast eller isoleringsmatta och placera den om möjligt under tak.

Kan krukan inte stå kvar utomhus ska den placeras så svalt som möjligt, det behöver ej vara frostfritt. Vattna ytterst sparsamt, bara så att jorden inte torkar ut helt. Krukan tas ut igen i mars-april. Har plantan börjat växa och det är risk för frost ska man täcka den med fiberduk eller ett lakan.

Viktigt! För att få en rik blomning under sommaren ska man kontinuerligt klippa bort vissnande blomrankor.

 

 

Exempel på sorter speciellt lämpliga för krukor och amplar

Clematis antragene gruppen

Kajsa E - ca 1 m hög. Blommar rikt med halvfyllda-fyllda violettröda doftande blommor från maj-augusti. Zon 1-4(5).

Georg E - ca 2 m hög. Klockformiga fyllda violetta blommor från maj och i omgångar under hela sommaren. Zon 1-5.

Storblommiga

Königskind - ca 1,2 - 1,8 m hög. Blommar med stora lavendelblå/violetta blommor från maj-oktober. Zon 1-4.

Rosa Königskind - ca 1,2 - 1,8 m hög. Blommar med stora rosalila blommor från maj-oktober. Zon 1-4.

Clematis integrifolia gruppen

Hedda E - ca 50-90 cm hög. Rikligt med blå doftande klocklika blommor från slutet av juni till augusti. Zon 1-3(4).

Hedvig E - ca 60-100 cm hög. Rikligt med rosa doftande klocklika blommor från slutet av juni till augusti. Zon 1-3(4).

Hedda E och Hedvig E växer upprätt men behöver stöd av antingen omgivande växter eller buskstöd, växttorn eller obelisker. Torkar ner helt på vintern, men kommer upp igen på våren.